Τι είναι ο barcode

Ο γραμμωτός κώδικας, που διεθνώς ονομάζεται barcode, είναι ένα σύστημα αυτόματης οπτικής αναγνώρισης κωδικών αριθμών που αντιστοιχούν σε περιγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων (Μονάδες Εμπορίας).

Πως λειτουργεί
Μια συσκευή που ονομάζεται scanner (σαρωτής) στέλνει φως πάνω στην εικόνα του barcode και λαμβάνει πίσω την ανάκλασή του την οποία μεταφράζει σε μια σειρά αριθμών. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τον μηχανισμό αυτής της ανάγνωσης.

Τι είναι ο barcode

Η σειρά αυτή των αριθμών αποτελεί έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην προγραμματισμένη περιγραφή ενός προϊόντος σε μια βάση δεδομένων στον ηλ.υπολογιστή. Η περιγραφή περιλαμβάνει το όνομα και άλλα χαρακτηριστικά όπως βάρος ή όγκο ή ποσότητα και τιμή και συνδέεται και με άλλες πληροφορίες όπως το διαθέσιμο υπόλοιπο σε μια αποθήκη, ημερομηνία λήξης, κωδικός παρτίδας κ.ά.

Το σύστημα ΕΑΝ/UCC
Είναι ένα σύστημα διεθνών προτύπων για τους κωδικούς αναγνώρισης που περιλαμβάνει το σύστημα των συμβόλων barcode. Υποστηρίζει μεταξύ άλλων τις συμβολολογίες barcode EAN/UCC και ITF-14. Για την αναγνώριση των μονάδων εμπορίας στα σημεία λιανικής πώλησης χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ τα Barcodes EAN/UCC.

EAN 13, EAN 8, UPC A

Το ελάχιστο μέγεθος του EAN-13 ή του UPC-A είναι 29,83 Χ 20,73 χιλ.
Το μέγιστο μέγεθος του EAN-13 ή του UPC-A είναι 74,58 Χ 51,82 χιλ.
Το ονομαστικό του μέγεθος του EAN-13 ή του UPC-A είναι 37,29 Χ 25,91 χιλ.
Το ελάχιστο μέγεθος του ΕΑΝ-8 είναι 21,38 Χ 17,05 χιλ.
Το μέγιστο μέγεθος του ΕΑΝ-8 είναι 53,46 Χ 42,62 χιλ.
Το ονομαστικό του μέγεθος του ΕΑΝ-8 είναι 26,73 Χ 21,31 χιλ.
To EAN-8 επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε συσκευασίες πολύ μικρές που δεν χωρά τα EAN-13 ή το UPC-A. Χορηγείται κατόπιν αίτησης της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.
Η συμβολολογία ITF-14 περιορίζεται στην κωδικοποίηση μονάδων εμπορίας που ΔΕΝ περνούν από τα ταμεία λιανικής. Η μορφή του είναι κατάλληλη για απευθείας εκτύπωση πάνω σε αυλακωτό χαρτόνι χαρτοκιβωτίων.

ITF 14

Το ελάχιστο μέγεθος του ITF-14 είναι 45,29 Χ 33,30 χιλ.
Το μέγιστο μέγεθος του ITF-14 είναι 152,35 Χ 41,40 χιλ. που είναι και το ονομαστικό του μέγεθος.

Τι σημαίνουν τα ψηφία ενός κωδικού barcode
Τα πρώτα 2-3 ψηφία ενός barcode EAN/UCC καθορίζουν το εθνικό γραφείο ΕΑΝ που έχει χορηγήσει τον κωδικό της επιχείρησης. Τα ψηφία αυτά μαζί με τον κωδικό της επιχείρησης αποτελούν το Εταιρικό Πρόθεμα που περιλαμβάνει 6 έως 10 ψηφία, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Τα επόμενα 1 έως 6 ψηφία είναι ο Κωδικός Αναφοράς Είδους και χρησιμοποιείται κατά την κρίση της επιχείρησης για την ταξινόμιση των προϊόντων.
Το τελευταίο δεξιά ψηφίο είναι το Ψηφίο Ελέγχου και υπολογίζεται αυτόματα (με αριθμητικό τύπο) με βάση όλα τα προηγούμενα ψηφία.

Ο Δείκτης είναι το πρώτο ψηφίο του κωδικού ITF-14. Μπορεί να πάρει τιμές από 1 έως 8 για Μονάδες Εμπορίας σταθερής μέτρησης και την τιμή 9 για Μονάδες Εμπορίας μεταβλητής μέτρησης. Ο όρος «μεταβλητή μέτρηση» περιγράφει προϊόντα των οποίων η ποσότητα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται συνεχώς, όπως ψάραι, κρέατα, υφάσματα κ.α.

Ποιοι χρωματικοί συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για τα Barcode και ποιοι όχι
Για να γίνει κατανοητό ποιοι χρωματικοί συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για barcode αρκεί να γνωρίζουμε ότι τα scanners χρησιμοποιούν κόκκινο φως. Έτσι αντιλαμβάνονται τα Magenta, κόκκινα, πορτοκαλιά και κίτρινα χρώματα σαν λευκό (τιμή 0) και τα υπόλοιπα χρώματα σαν μαύρο (τιμή 1). H χρήση μεταλλικών χρωμάτων δεν βοηθά στην ανάγνωση. Ο γενικός κανόνας είναι: Τα ανοιχτά χρώματα συμπεριλαμβανομένων των θερμών (του κόκκινου του magenta και του πορτοκαλί) είναι κατάλληλα για το φόντο του barcode. Τα σκούρα και τα ψυχρά χρώματα (μαύρο, μπλε, πράσινο) είναι κατάλληλα για τις γραμμές.
Μπορείτε να δείτε στους δύο σχετικούς πίνακες ποια είναι τα ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΑ και ποια τα ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΑ barcode.

scannable barcodes

non scannable barcode colors

Υπολογίστε το ψηφίο ελέγχου
Με τη παρακάτω εφαρμογή μπορείτε να υπολογίσετε το ψηφίο ελέγχου σε barcode ΕΑΝ-13 και ITF-14. Απλά συμπληρώστε τα 12 ή 13 ψηφία και πατήστε «Υπολογισμός». Πατήστε «Ακύρωση» για να συμπληρώσετε νέα ψηφία. Στο πεδίο «Ψηφίο ελέγχου» εμφανίζεται το ψηφίο ελέγχου. Στο πεδίο «Αποτέλεσμα» εμφανίζεται ο πλήρης κωδικός barcode και μπορείτε να τον αντιγράψετε.

EAN-13
συμπληρώστε 12 ψηφίαΨηφίο ΕλέγχουΑποτέλεσμα

 

ITF-14
συμπληρώστε 13 ψηφίαΨηφίο ΕλέγχουΑποτέλεσμα

Περισσότερες πληροφορίες
Οι γραμμοκώδικες (barcode) αποτελούν αντικείμενο του Διεθνούς Οργανισμού GS1. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για τη Διαχείριση των Διεθνών Προτύπων GS1 (GS1 Association Greece), μέλος του διεθνούς οργανισμού, είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes με προθέματα 520 και 521. Από αυτή την υπηρεσία μπορείτε να ζητήσετε να αποκτήσετε έναν κωδικό αριθμό για την επιχείρησή σας.

Ο GS1 Association Greece βρίσκεται στην οδό Αλεξιουπόλεως 32, ΤΚ 16452 Αργυρούπολη, Τηλ: 210 9904260, Fax: 210 9904271, Email: info@gs1greece.org. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το http://www.gs1greece.org και να προσπαθήσετε να ενημερωθείτε από εκεί. Καλό είναι να ζητήσετε να σας στείλουν το σχετικό ενημερωτικό υλικό.