Τι είναι οι αυτοκόλλητες ετικέτες (FAQs)

Τι είναι τα αυτοκόλλητα;

Είναι ένα υλικό σε φύλλο, στην πίσω όψη του οποίου υπάρχει μια μεμβράνη κόλλας ώστε να είναι εύκολη η επικόλλησή του σε διάφορες επιφάνειες. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αυτοκόλλητων κατάλληλα για εκατοντάδες χρήσεις, όπως ετικέτες προϊόντων, σήμανση χώρων, διακόσμηση, ταινίες συσκευασίας κ.ά. Στη Metrographics™ τυπώνουμε αυτοκόλλητα φύλλα χαρτιού (ή πλαστικά) με ψηφιακή εκτύπωση που προορίζονται κυρίως για τη σήμανση προϊόντων με ετικέτα.

Από τι αποτελούνται οι αυτοκόλλητες ετικέτες;

Τα αυτοκόλλητα είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που αποτελείται από τρία μέρη τα οποία πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά:

1) Το υλικό Όψης (Facestock). Μπορεί να είναι από χαρτί ή πλαστικό (PE, PP, PET) και να έχει διαφορετικά επίπεδα γυαλάδας, διαφορετικό φινίρισμα, χρώμα και πάχος.

2) Η κόλλα (Adhesive). Μπορεί να είναι μόνιμης κόλλησης (permanent), αφαιρούμενη (removable) ή επανατοποθέτησης. Μπορεί να είναι κανονική (permanent), έξτρα ισχυρή (super tack) ή βαθειάς κατάψυξης (deep freeze, <20°C).

3) Ο Φορέας (Liner). Λευκό kraft χαρτί με επίστρωση σιλικόνης. Μπορεί να είναι διαχωρισμένο (split-back – χαραγμένο) για εύκολη απόσπαση ή ενιαίο (solid) εφόσον προορίζεται για κοπή της όψης με λεπίδα (kiss-cut).

Χαρακτηριστικά ποιότητας

Η Metrographics™ προμηθεύεται μόνο υψηλών προδιαγραφών αυτοκόλλητα φύλλα για την εκτύπωση ετικετών από τις φίρμες AVERY-DENNISON (FASSON) και LECTA (ADESTOR), τα οποία παραλαμβάνει συσκευασμένα σε φύλλο πολυαιθυλενίου εντός χαρτοκιβώτιων. Οι κατασκευαστές ορίζουν ως χρόνο ζωής για τα αυτοκόλλητα 1-2 έτη. Στον χώρο εκτύπωσης όπου τα αυτοκόλλητα αποσυσκευάζονται πριν την εκτύπωση διατηρείται σταθερή υγρασία και θερμοκρασία. Η Metrographics™ προμηθεύεται πολλές φορές τον χρόνο μικρές ποσότητες αυτοκόλλητων ώστε να βρίσκονται πάντα σε άριστη κατάσταση. Αν χρησιμοποιείτε ειδικά αυτοκόλλητα που δεν βρίσκονται στην αποθήκη μας φροντίστε να κάνετε εγκαίρως τις παραγγελίες σας.

Συμβουλές για την αποθήκευση των αυτοκόλλητων ετικετών

Οι αυτοκόλλητες ετικέτες έχουν στην πίσω τους όψη υγρή κόλλα, η οποία με τον καιρό ή κάτω από κακές συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να απολέσει την ικανότητα πρόσφυσης. Μην παραγγέλλετε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που θα καταναλώστε σε διάστημα ενός έτους. Αποθηκεύετε πάντα τα τις αυτοκόλλητες ετικέτες σας κλεισμένες αεροστεγώς μέχρι τη χρήση, μακριά από ζέστη και υγρασία και μακριά από το απευθείας ηλιακό φως. Οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης είναι θερμοκρασία 15°C – 25°C και σχετική υγρασία 45% – 55%. Ειδικά αυτοκόλλητα μπορεί να χρειαστεί να αποθηκεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Σε ποιές επιφάνειες μπορούμε να κολλήσουμε αυτοκόλλητες ετικέτες με επιτυχία;

Τα αυτοκόλλητα δεν κολλάνε παντού. Η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία, επίπεδη και καθαρή από σκόνες, ίνες, υγρασία, λίπη ή άλλα υγρά. Η θερμοκρασία κατά την κόλληση πρέπει να είναι 15°C – 25°C και η σχετική υγρασία 45% – 55%. Ιδανικές επιφάνειες -όταν είναι λείες και καθαρές- είναι το γυαλί, το μέταλλο, το κεραμικό, το πλαστικό, το χαρτί, το ξύλο κ.ά. Οι περισσότεροι περιέκτες που κυκλοφορούν στην αγορά (φιάλες, βάζα, δοχεία, σακούλες κλπ) έχουν προδιαγραφές για να δεχτούν τις συνήθεις αυτοκόλλητες ετικέτες χωρίς προβλήματα. Για περιπτώσεις εφαρμογών όπως η κατάψυξη, λιγότερες λείες επιφάνειες όπως ξύλα, χαρτόνια, ορισμένα είδη πλαστικών, υπάρχουν αυτοκόλλητα με ειδικές κόλλες.

Είναι οι αυτοκόλλητες ετικέτες ασφαλείς;

Η πλειονότητα των συγκολλητικών υλών, των υλικών όψης και των μελανιών εκτύπωσης των αυτοκόλλητων ετικετών που χρησιμοποιούμε είναι γενικά ασφαλή για επαφή με ξηρά, υγρά και λιπαρά και μη λιπαρά τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, αν οι ετικέτες σας έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή βρίσκονται πάνω σε παιδικά παιχνίδια, ζητήστε να ενημερωθείτε προδιαγραφές ασφαλείας των προϊόντων που χρησιμοποιούμε.

 

© Metrographics.gr