Από την 1η Ιουλίου 2010 ο νέος λογότυπος για όλα τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ

Στις 8 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού της Ε.Ε. για τον λογότυπο των βιολογικών προϊόντων. Ο νέος λογότυπος είναι το «ευρω-φύλλο» το οποίο αποτελείται από αστέρια που σχηματίζουν ένα φύλλο σε ανοιχτό πράσινο φόντο. Πρόκειται για ένα απλό σχέδιο που συνδυάζει τις έννοιες της φύσης και της Ευρώπης.

Τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στον οποίο μπορούσαν να συμμετάσχουν φοιτητές των καλών τεχνών και του σχεδίου είχε προτείνει η Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κα Mariann Fischer Boel. Τα περίπου 3.400 σχέδια λογοτύπου και από τις 27 χώρες της Ε.Ε. που υποβλήθηκαν εξετάστηκαν από κριτική επιτροπή η οποία επέλεξε τελικά τους τρεις καλύτερους λογότυπους που ανέβηκαν στην ιστοσελίδα www.ec.europa.eu/organic-logo και απετέλεσαν το αντικείμενο διαδικτυακής ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2009 και στην οποία ψήφισαν περίπου 130.000 άτομα. Το σχέδιο που νίκησε είναι εκείνο του Dusan Milenkovic, φοιτητή από τη Γερμανία, που ψηφίστηκε από το 63% του συνόλου των ψηφοφόρων. Δυστυχώς, εκτός από τα τρία καλύτερα, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, σχέδια κανένας άλλος λογότυπος δεν ανέβηκε στο διαδίκτυο για να μπορεί κανείς να σχηματίσει μια άποψη για το έργο της επιτροπής, ούτε οι 100 καλύτεροι, ούτε καν οι 10. Τον Ιούλιο του 2010 στις Βρυξέλλες, οι τρεις νικητές θα τιμηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίσημη τελετή απονομής βραβείων όπου θα παραλάβουν βραβεία αξίας 6.000, 3.500 και 2.500 ευρώ αντιστοίχως.

Από την 1η Ιουλίου 2010 ο νέος λογότυπος για όλα τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ

Εφαρμογή: Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό (ΕΕ) 271/2010 από την 1η Ιουλίου 2010 και μετά, η χρήση του λογότυπου της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία θα είναι υποχρεωτική για όλα τα προσυσκευασμένα προϊόντα που έχουν παραχθεί σε κάποιο από τα κράτη μέλη της ΕΕ και που ανταποκρίνονται στα αναγκαία πρότυπα. Επιτρέπεται η χρήση του σε νέες συσκευασίες προαιρετικά από την 31η Μαρτίου 2010. Επιτρέπεται επίσης να κυκλοφορούν στην αγορά οι συσκευασίες που έχουν παραχθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2010 με ή χωρίς τον παλαιό λογότυπο μέχρις εξάντλησης των αποθεμάτων και μέχρι την 1η Ιουλίου 2012. Η χρήση του νέου λογότυπου θα είναι προαιρετική για τα εισαγόμενα προϊόντα ενώ δίπλα του θα μπορούν να τοποθετούνται και άλλοι ιδιωτικοί, περιφερειακοί ή εθνικοί λογότυποι.

Το πράσινο χρώμα του λογότυπου είναι το pantone 376 ή το cmyk 50C100Y. Θα πρέπει να έχει ελάχιστες διαστάσεις 9 x 13,5 mm. Υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κωδικό του φορέα πιστοποίησης και από την ένδειξη προέλευσης (π.χ. Ελλάδα, Γεωργία Ε.Ε., Γεωργία εκτός Ε.Ε. κ.ά.). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον Κανονισμό (ΕΕ) 271/2010.